Všeobecné rady
Máslo používat jen málo, sádlo - máme-li možnost ze soukromých zdrojů
Vejce omezit bílky, mají stejnou vlastnost jako banány a brambory. Ucpávají cévy a žíly. Nejvíce blokují cukry, takže při cukrovce používat jen žloutky.
Ocet nahradit citrony, není konzervován lihem a rychle se kazí a zkracuje se jeho garanční doba. Způsobuje pak záněty močových cest.
VŠEOBECNÉ POKYNY:
Všechny čaje a koupele je nejlépe připravovat z čerstvě natrhaných bylin.
Byliny sušíme hlavně pro období, kde se v přírodě nevyskytují.
Vše používat co nejkvalitnější.
Přesličku sbírat jen polní.
Dubovou kůru brát jen ze stromů maximálně 10 let starých (průměr kmenu asi 10 cm). Uříznout větev ne silnější než mužský palec a z té pak oloupat kůru. Hrstka = 3 velké zarovnané lžíce.
Čaje a koupele nepřipravovat v hliníkovém nádobí. Ideální je konvice Simex nebo nepoškozený smalt. Koupele se vaří 8-10 minut, čaje se vaří 7-8 min., ihned se slejí. Pak mohou stát až do užití. Nenechat louhovat po vaření. Spařování, se týká voňavých bylinek: pelyněk, heřmánek, máta a pod. Bylinky přelít horkou vodou, nechat stát 6-10 min. pak slít.
Gázu na obklady nikdy neprat v prášku, jen propláchnout vodou nebo prát v mýdle.
ČAJE:
citron - syrový i vařený táhne močovinu, sníme-li hovězí maso, sníst citron
dubová kůra - za 6 dní dokonale pročistí tělo od všech škodlivin
jeřabiny, vřes - na cukrovku a sklerózu
kmín - vylučuje solanin z brambor a pudinků
máta - trávení
mateřídouška - skleróza, spánek, celkově uklidňuje. Možno pít po celý rok bez vedlejších účinků
pelyněk - po šunce, ta se dělá z masa od kosti a někdy v ní bývají červíčci, co se opouzdří ve dvanácterníku (boubele) - pít nalačno. Šunku moc nejíst, je nesprávně uzená, doporučuje se spíš domácí uzené, doma se udí pomalu a ne v plynu
řebříček - pít, jedí-li se kupovaná vejce (slepice se nevyženou ven), nepoužívat řebříček růžový
přeslička - vylučuje hliník
třezalka - biologický nárazník při předávkování bylin
žitkovka - používat na kávu - čistí krev
čaj na bolení v krku - 1 lžíce dubové kůry, 1/2 citronu i s kůrou, petržel kořen nebo nať do 1/2 l vody, vařit 8 min. pít 6 dní
čaj na kašel - 1 lžíce žebříčku, 7 hřebíčků, lžíce podbělu, lžíce kmínu, lžíce dubové kůry, lžička citronu a lžíce lesního medu. Do 1/2 l vody, 8 min, vařit, hned slít. Pít 7-14 dní denně.
KOUPELE
celková koupel - v odvaru hrst dubové kůry, 20 dkg cibule, hrst přesličky, 5 stroužků česneku, 3 lžíce fenyklu, hrst bezinkových větviček do 4 l vody, vařit 10 min. Nalít do vany, dotočit vodou, koupat se 20 min.
koupel nohou - hrst dubové kůry a přesličky 10 dkg cibule, 3 lžíce pelyňku do 4 l vody. Vařit 10 min. Nalít do kýble a 20 min. koupat. Možno přidat 2 lžíce soli.
OBKLADY
SYROVÁ CIBULE - 20 dkg. pokrájet, zabalit do gázy a přiložit na 2 hod. Možno přiložit obklady na noc, počítá se jako 2 hod.
TEPLÁ CIBULE - 20 dkg pokrájet, dusit se dvěmi lžícemi vody asi 4 minuty, zabalit do gázy a příjemně teplé přiložit na 2 hod. Možno přidat 2 lžíce anýzu a 2 lžíce fenyklu - dusit spolu
KOSTKA TVAROHU - 20 dkg cibule, 3 lžíce křenu smíchat, přiložit na 2 hod. Možno použít na delší místo na 2 hod.
KOSTKA TVAROHU A 5 STROUŽKŮ ČESNEKU rozdělit na 2 místa na hod. Možno půl kostky tvarohu a 3 stroužky česneku na 2 hod. na 1 místo
KŘENOVÁ PLACKA - 20 dkg syrových brambor nastrouhat, vymačkat a do drtě přidat 4 lžíce nastrouhaného křenu, smíchat a přiložit na 20-40 minut. Možno posunout na 1 další místo. Opakovat se smí až kůže zbledne, tj. asi 3 den
KOLEM KRKU přes ramena zkřížit na prsa namočené obklady do odvaru hrstka dubové kůry, 4 stroužky česneku, hrstka přesličky do 3 l vody, 10 min. vařit a do teplého namáčet 6x po 10 min. v jedné sérii za sebou stále přikládat. Možno použít i kolem hlavy.
Protirakovinná kůra pátera Ferdy
Bezbílkovinná dieta
Páter František Ferda ze Sušice, fenomenální český diagnostik a léčitel, je autorem bezbílkovinné diety, kterou sám nazval Totální protirakovinová kůra. Ta má schopnost přirozenou cestou likvidovat v těle všechny buňky, které nejsou zcela zdravé, tedy především buňky rakovinové. Zbavuje tak tělo velkých nádorů, menších ložisek (metastáz) i jednotlivých buněk kdekoli v těle. Tato kůra může být použita, též zkrácená, i jako preventivní kůra proti rakovině, jako regenerační kůra, jako odtučňovací dieta, jako jarní zdravotní kůra, jako kůra pro čištění krve a kůra při potížích kloubů.
Následující kapitoly jsou opisem spisu pátera Ferdy.
Páter Ferda ze Sušice o léčení rakoviny
Je rakovina vyléčitelná?
Rakovina vzniká u lidí příčinou určité náklonnosti k této chorobě a vlivem nezdravého prostředí. Dlouhodobým působením a vlivem třeba i velmi malých množství rakovinových škodlivin může dojít k narušení zdraví, aniž je to pozorováno a tudíž ani není léčeno, a tento stav může vést až ke vzniku vlastního onemocnění. Častou příčinou jsou nevhodné konzervační látky nebo barviva v potravinách a přepalování poživatin, která vedou k počátku vzniku onemocnění.
Nejčastější druhy rakoviny:
Nejčastější příčinou především rakoviny hrtanu a plic je kouření. U kuřáků vzniká rakovina plic asi 20x častěji. Zabraňujte proto dětem kouřit. Rakovina dělohy začíná bez bolesti a jakéhokoliv pocitu onemocnění, zvláště během přechodu a po odeznění měsíčků v pokročilém věku. U mladších žen se projevuje krvácením mimo pravidelný čas, krvácením po souloži, při močení, stolici a nebo namáhavé práci. Žádný strach z rakoviny, ten je zbytečný a pouze zpomaluje léčení. Ta může být vyléčena, když po zjištění příznaků ihned započneme s kompletní "TPK" - Totální protirakovinovou kůrou. Rakovina dělohy, když je zanedbána, vede k smrti. Rakovina prsu je plíživá, uzliny, zatvrdliny a svraštěliny prsu mohou být znamením počínajícího stavu rakoviny, i když nijak nebolí. Bolesti a vředy se projevují teprve při pokročilém stavu rakoviny.
Má být dbáno následujících varovných signálů:
hmatatelné uzliny nebo zatvrdliny, zvláště na prsou žen
nápadné změny prsní bradavky nebo mateřské znamení, které se nápadně změní
trvalá změna činnosti střev nebo močového měchýře
trvalé ochraptění nebo kašel
tvrdošíjná krvácení nebo výtok z kteréhokoliv tělesného otvoru, jakož i krvácení žen mimo obvyklý čas
potíže při polykání, zvláště v pokročilém věku
rány a bolestivá místa, která se nehojí
nápadné hubnutí, ztráta váhy
Z uvedených signálů nevyplývá, že musí jít nutně o rakovinu, protože tyto změny mohou mít i jinou příčinu a mohou signalizovat i jinou chorobu. Kdo ale kterýkoli z vyjmenovaných signálů zjistí, ten ať preventivně co nejdříve započne s Totální protirakovinovou kůrou - "TPK".
Rady: Dbej na dostatečnou činnost tělesnou. Dýchej zhluboka čistý vzduch. Vyhýbej se zakouřenému a vydýchanému vzduchu. Nekuř! Dávej přednost přirozené a vitamíny bohaté stravě, nepřejídej se. Dbej na pravidelné trávení a vyprazdňování. Co je to rakovinový nádor? Rakovinná zduřenina je samostatný nádor nebo novotvar, který vzniká také působením tlaku. Když je někdo po léta nemocný na žaludek a potrava mu zůstává hodiny ležet v žaludku, vzniká tím nepřirozený dlouhotrvající tlak na žaludeční stěny a okolní žlázy, což může vést k rakovině žaludku.
Znal jsem muže, který měl od rána do večera v ústech stále na jednom místě dýmku. Řekl jsem jeho paní, že její muž jednou určitě dostane rakovinu rtu. Asi po deseti letech mě tato paní pozvala, abych přišel k jejímu muži. Zeptal jsem se: "Proč? On má rakovinu?" Tento muž měl rakovinu rtu. Řekl jsem jí potom, že před deseti lety jsem tomuto muži předpovídal, že bude mít rakovinu rtu. Ona si na náš rozhovor vzpomněla. Jeho ret se podobal plnovousu ve tvaru malého včelího roje. Budiž připomenuto, že přitom se z postiženého retu vyměšovala tekutina. Kapala po celý den.
Nezvyklý a dlouhotrvající tlak na různá místa v těle brání dostatečnému prokrvení těchto míst a mohlo by nastat jejich odumření. Ale tato místa chtějí stále žít a tak se brání tím, že svoji výživu čerpají ze svého okolí. Tento způsob výživy není "legální", takže nemá dostatečně provázanou regulaci, následkem čehož novotvar stále roste. Ze začátku pomalu, což trvá dlouho, často deset let i více. Až potom dojde k prolomení regulační bariéry a nádor začíná rázem a rychle bujet. Když už to došlo tak daleko, je čas, ale zdaleka ne pozdě, začít s mojí protirakovinovou kůrou.
Jestliže hned na počátku takový na pohled nezáludný novotvar operativně rozřízneme, nebo jej po okolí mačkáme např. při ranní prohlídce těla, potom se stane takové místo divoké a probudí se jako tygr, jeho produkt vstoupí do krevního oběhu a vzniká rozsev metastáza. Je tedy lépe, když takovou zauzlinu necháme v klidu. Pokud má někdo z rakoviny strach a chce mít klid, ať nasadí moji Totální protirakovinovou kůru. Zde je totiž nutné jiné ošetření než řez. Často jsem přemýšlel, jak by takové ošetření mělo vypadat.
Přišel jsem na myšlenku, že zde by mohlo být pomoženo zeleninovými šťávami, protože např. šťáva z červené řepy působí proti rakovinovému onemocnění. Ale ze samotné šťávy z červené řepy nemůže člověk žít. Přidal jsem proto šťávu z mrkve pro její obsah karotenu, černou ředkev a šťávu z brambor pro uspokojení požadavků jater.
V roce 1962 jsem byl u jedné paní, která měla již neoperovatelnou rakovinu žaludku, během posledního jeden a půl měsíce skoro nic nejedla ani nepila, denně zvracela. Říkal jsem, že tato paní žije z rakovinového nádoru. Dával jsem jí ráno i večer po 3 kapkách výtažku z mochny nátržníku (Potentilla Tormen) pouze na jazyk, protože čaj z mochny nemohla již ani polykat. Měla otevřenou rakovinu žaludku. Po třech dnech již nezvracela, otevřená rakovina žaludku se zatáhla, takže mohla pozřít 2 polévkové lžíce zeleninové šťávy a potom každý den stále víc. Desátého dne jí řekl její lékař, který k ní denně chodil, že kupodivu zde nastalo podstatné zlepšení a ptal se, zda může něco jíst. Řekla, že ano. Šťávu, jen šťávu. "A to pomáhá? Nemusíte již zvracet?" "Nemusím." Tato paní žije dodnes a je jí v době, kdy toto píši, požehnaných 87 let.
Nemocný, který má nádor velký, potřebuje velmi málo šťávy a přesto během kůry nepociťuje hlad. Nemocní s malým nádorem, po operaci nádoru nebo při preventivní kůře mohou hlad pociťovat silněji a jen těžko vycházejí s tím, že jim má k obživě stačit jenom zeleninová šťáva. V takovém případě je dovoleno jíst denně 1 šálek čisté cibulové polévky, která má jen minimální obsah bílkovin.
Bruno Vanargurk, autor knihy "Boží požehnání v přírodě", vysvětluje úspěch mé zeleninové kůry takto: vývoj a růst nádorů a jejich bujení a vyživování je podporováno bílkovinami. Léčivou kůrou a zeleninovými šťávami se přísun bílkovin drasticky sníží až úplně zastaví. Nádor je oslaben, a protože si neumí opatřit bílkovinu jinak, začíná odumírat. Zdravý zbytek organismu však také bez této látky nemůže žít. Proto po bílkovinách hladová krev sžírá v těle na všech místech přebytečné bujení, struskovitost a nádory, vše co není nezbyně nutné a přitom obsahuje bílkovinu. Toto je tedy ta práce, pravá operace bez nože, kterou sama krev v těle provádí, jemně dávkuje a řídí.
Další výhodou je bohatost minerálních látek obsažených v zeleninových šťávách a bylinách. Je prokazatelné, že odbourané zplodiny dlouho v těle zůstávající způsobují otravu. Činnost vylučovacích orgánů je podporována právě vhodnou kombinací čajů. Kakost smrdutý povzbudí ledviny a pomáhá vyloučit z těla jedy. Koprník štětinolistý čistí krev. Šalvěj zabraňuje zánětům, případně je léčí. Květ měsíčku (Calendula officinalis) odstraňuje z krve poruchu jejího buněčného dýchání. Důkazem správného vyvážení této kůry je i to, že mnozí, kteří ji použili jako preventivní nebo odtučňovací kůru, a během celé této kůry nepožili sebemenší sousto potravy mimo předepsané čaje a šťávu, se cítili dobře a byli plně práce schopni. zdroj kniha "Páter František Ferda";
„Desatero“ podle pátera Ferdy
Zásady zdravého života, aneb Za co vám tělo poděkuje
KDYŽ MÁ VEČER NAŠE TĚLO NEJVĚTŠÍ HLAD, NUTÍME HO K HLADOVCE, ABYCHOM NEPŘIBRALI NA VÁZE. DOPŘÁVÁME SI OVOCE A VŮBEC NEŘEŠÍME, ZDA JE TO PRO NAŠE TĚLO OPRAVDU PROSPĚŠNÉ. A PROČ TAKY, KDYŽ JE PLNÉ VITAMÍNŮ?! "Tato civilizace dělá všechno obráceně," ŘÍKÁVAL UŽ PŘED TŘICETI LETY JASNOVIDNÝ BYLINKÁŘ PÁTER FRANTIŠEK FERDA. STEJNĚ TAK SMĚLE TVRDIL, ŽE LIDSTVO NEUDOLÁ RAKOVINA, ALE PLÍSNĚ. A ŽE NAŠE DOMÁCÍ VEPŘO-KNEDLO-ZELO, BY SI ZASLOUŽILO NOBELOVU CENU. MNOZÍ LÉKAŘI A VÝŽIVOVÍ PORADCI BY S PÁTEREM ZŘEJMĚ ANI DNES NENAŠLI SPOLEČNOU ŘEČ. PŘINÁŠÍME VÁM NĚKOLIK FERDOVÝCH DOPORUČENÍ, JAK SI UDRŽET PEVNÉ ZDRAVÍ. NAKOLIK VÁM PŘIPADAJÍ BLÍZKÁ NEBO SNAD NADČASOVÁ, NECHÁVÁME NA VÁS…
1 Kuchyně je naší lékárnou
"Kvalita naší krve je přímo úměrná s tím, co jíme," zdůrazňoval F. Ferda. Proto bychom se měli podle jeho slov snažit, aby naše kuchyně byla lékárnou a lékárna naší kuchyní. Jíst bychom měli všechno, ale v malé míře. I to nezdravé. Za nezdravé, páter Ferda považoval např. Uzeniny a sýry. Mohou se jíst, ale pouze jednou za čas. Tělo má pak čas vyčistit se. Důležité je nedělat si z toho oblíbené jídlo. "Je otázkou času, kdy se naše tělo proti tomu vzbouří," varoval páter a s oblibou dodával: "To, co ti chutná nejvíce, jez nejméně."
2 Tělo se čistí i sílí
Naše tělo se dvanáct hodin čistí a v další půli zase sílí. To není nic převratného, Ferdova doporučení se od ostatních odlišují v době, kdy tyto procesy v těle začínají a kdy končí. Podle pátera trvá očista od dvou hodin v noci do dvou odpoledne. Během této doby by se tělo nemělo příliš zatěžovat jídlem. S posunem souvisí i pozdější čas na snídani, oběd i večeři.
3 Osvěžující spánek
"Co se naspí do dvou hodin, to se naspí." zdůrazňoval. Pak už tělo nemá ze spánku užitek. Kdybychom ale podle Ferdy v okruhu 15 km vyplenili všechno živé, tak ze spánku nemáme nic. "Člověk je živá součást přírody a z živého čerpá potřebnou sílu!" říkával páter Ferda.
4 Zdravá snídaně-oběd-večeře
Říká se, že snídani si má člověk nechat pro sebe, o oběd by se měl podělit s přítelem a večeři přenechat nepříteli. Páter Ferda to s úsměvem komentoval, že tato civilizace dělá všechno obráceně. Doporučoval snídat málo a později, oběd by měl být vydatný kolem druhé hodiny odpoledne a večer by se měl člověk najíst dvakrát! Když mu ženy oponovaly, že neprojdou dveřmi, odpovídal jen: "Lepší když budeš mít kilo navíc a budeš zdravá, než bys byla o kilo lehčí a marodila bys."
Dopoledne doporučoval jídlo, které nezatěžuje tělo. Za ideální snídani považoval žitovku, což je upražené žito, pšenično-žitný chléb, dobře vypečený, (žito čistí krev, pšenice podporuje krvetvorbu - pozn. red.) namazaný nejlépe vepřovým hřbetním sádlem. Oběd složený z polévky a hlavního chodu, by měl přijít na řadu až kolem druhé hodiny odpolední. Nejlépe hodinu po jídle by se nemělo pít, aby mohly v klidu započít trávicí procesy. Večer je podle pátera zcela normální, že má člověk největší hlad. Tělo sílí a potřebuje k tomu dostatek potravy. Zásadní je nepřejíst se, ale dobře se najíst!
5 Teplé nebo studené?
Ferdovo krédo bylo: "Ať už chceme po ránu sníst nebo vypít něco studeného, mělo by to přijít až po naplnění žaludku něčím teplým." Nejlépe žitovkou nebo čajem, který se pije po douškách a nejlépe dopoledne, kdy se tělo čistí. Rozhodně by se nemělo pít studené pití na lačný žaludek! Kdo tak činí, koleduje si podle pátera Ferdy o rakovinu žaludku.
6 Zelenina může škodit
F. Ferda byl vlastenecký kněz. Co bylo naše, to ctil. Říkával, že jsme geneticky nastaveni na potravu našich předků. Co se vypěstuje u nás, to se může sníst. Do toho také rozlišoval, co tady bylo původní a co ne. Zatímco vlašské ořechy považoval za nevhodné, lískové ořechy naopak. Ze zeleniny doporučoval petržel, mrkev, salátové okurky, které obsahují minerály, a červenou řepu. Ta je zdrojem přírodního červeného barviva a kromě jiného blokuje množení plísní v těle. Cibuli doporučoval jen v malém množství, protože v těle ničí červené krvinky, česnek povoloval dva stroužky týdně, rozhodně ne denně. Doporučoval všem sníst během dne tři lžíce petržele a trošku mrkve. Byl toho názoru, že je lépe mít v těle mírný nedostatek vitamínů, než nadbytek. Často mluvil o zvratných procesech, které nastanou v těle, pokud má nadbytek vitamínů. Místo toho, aby pomáhaly, začnou škodit.
7 Zákeřné plísně v ovoci
"Plísně jsou hrobaři života, a lidstvo neudolá rakovina, ale zdegeneruje na plísně," varoval častokráte své pacienty Ferda. Neviděl rád, když lidé jedli příliš syrového ovoce, zvláště malé děti. Málokteré není nahnilé a tudíž nezasažené plísní. V přílišném množství dráždí ledviny, tlusté střevo, žlučník a u malých dětí například častá konzumace jablek způsobuje noční děsy. Ferda doporučoval vyvarovat se dovezenému tropickému ovoci, včetně džusů, které jsou pro lidi žijící v tropickém pásmu. Ale ne pro nás! Když už ovoce, tak kombinaci jablko-hruška, jednou týdně a sníst během dopoledne, kdy se tělo čistí. Za přijatelné považoval tepelně zpracované ovoce (povidla, žemlovka, štrůdl, ovocné knedlíky, jablečný závin aj.).
8 Maso nesmí chybět
Maso by se mělo jíst v nevelkém množství, nejlépe propečené a rozhodně by se měly druhy masa v našem jídelníčku střídat. Ferda nedoporučoval přední hovězí - maso od kosti, u zvěřiny varoval před špatně střeleným kusem, nejednou léčil lidi, kteří měli zdravotní problémy. Varoval před častou konzumací kuřecího masa, které může obsahovat arsen. Sami si můžete doma udělat menší test o tom, co jíte. Páter říkával, že pečené kuře by mělo mít bílé kosti.
9 Mouka je zdravá
Mouka a vše, co je spojeno s ní, p. Ferda doporučoval. Houskové knedlíky, bramborové knedlíky, škubánky. Zato s rýží nebo těstovinami u pátera lidé příliš nepochodili. Doporučoval je tak jednou do týdne. Brambory by se měly zásadně vařit s kmínem a mrkví, která na sebe váže škrob. Po dovaření doporučoval mrkev vyhodit a brambory nechat vychladnout bez pokličky. Pokud se neodklopí, dochází v bramborách k pařeništi škodlivin.
10 Ničivý alkohol a kouření
"Kouření škodí, ale jinak, než se říká," usmíval se Ferda a všem kuřákům doporučoval inhalovat česnek, aby docházelo k čištění plic. Sám miloval tabák a s kouřením přestal až těsně před smrtí. Občas doporučoval sklenici piva, ale varoval před desetistupňovým pivem, které podle jeho častých diagnóz lidem ničilo ledviny. Když už pivo, pak jedině dvanáctku, nejlépe Plzeň a pouze třetinku. Když už alkohol, pak malého panáka pravé slivovice, ale jednou za čas! Jinak byl Ferda v užívání alkoholu striktní. "Když viděl, že vězí za nějakým problémem, řekl to lidem na rovinu," vzpomíná na pátera pražský léčitel K., který za ním často jezdíval přiučit se, ale nepřeje si být plně zveřejňován.
"Jednou Ferda rozdával recepty lidem před domem v Sušici a v houfu lidí stála mladá paní s kočárkem a zřejmě i se svojí maminkou. Ferda se nejdříve otočil k ní a řekl: Tak pro vás, pro vás nemám vůbec nic, protože slepota u vašeho dítěte je slepota nadosmrti. Takhle jí to řekl naplno a pokračoval. V mozku nemá vyvinuté oční centrum. V době těhotenství jste totiž pracovala jako servírka, kouřila jste a pila tvrdý alkohol! Smiřte se s tím, že budete mít slepé dítě… Víc se s ní nebavil a rozdával recepty. Ještě chvilku tam stála a pak i s druhou paní a s kočárkem odešly. Na konci řeči se k ní ještě vrátil. To, co jste tady viděli, je odstrašující případ pro všechny ženy, které když viděl poprvé, dokázal si s pomocí svých jasnovidných schopností všechno zjistit. Dovedly ho k příčině a pravdě, která někdy byla velmi krutá."
"Když budete dodržovat to, co jsem Vám tady říkal, tak všichni, jak jste tady, budete živí až do smrti, umřete zdraví a v rakvi nám to všem jednou moc bude moc slušet."