BUMPING - jak snadno se otevírá mechanický zámek

BUMPING - jak snadno se otevírá mechanický zámek

Už delší dobu koluje po internetu video, kde rusky hovořící mladý muž názorně demonstruje, jak snadno se dá odemknout mechanický zámek řadící páky. Jde mu tak lehce, že až máte nutkání si myslet, že jde o podvod. Jestli jste toto video ještě neviděli, můžete si ho prohlédnout po kliknutí na tento obrázek:

Snad by se na to i zapomnělo, kdyby holandská televize neuvedla v hlavní zpravodajské relaci příspěvek, ve kterém ukazují, jak jednoduché je otevřít naprostou většinu mechanických zámků a to pomocí metody, který nám „ruský specialista“ předvedl na zámku řadící páky . K tomu ještě přidali technické vysvětlení. Nebojíte-li se, že Vám to vezme klidný spánek, ta si to prohlédněte kliknutím na obrázek, video je s anglickými titulky:

Omlouvám se, ale videa byla odstraněna, protože jsem porušil podmínky jedné velké společnosti :(

BUMPING
V Holandsku existuje organizace TOOOL (The Open Organisation Of Lockpickers), která se věnuje nedestruktivnímu otevírání různých zámků. Berou to spíše jako sport a dokonce si v tom organizují i soutěže. Používají různé nástroje, účel je však otevřít zámek bez poškození a v co nejkratším čase. Technika „Bumping“ je stará asi 50 roků, avšak dokázali s ní otevřít jen několik zámků a mnohé se při otevírání poškodili. Lidi z organizace TOOOL zjistili, že s menšími úpravami se tato technika otevírání zámků stává vysoce účinnou a navíc nepotřebujete žádné speciální nářadí. Se správným nástrojem se ji naučí používat prakticky kdokoliv a to během 2–3 minut. Účinnost a jednoduchost metody Dumping byli překvapeni nejen členové TOOOL, ale i dlouholetí zámečníci a policie.

Princip
Téměř všechny mechanické klíče mají na části, která se zasouvá do zámku zářezy různé hloubky. Po zasunutí klíče do zámku zapadnou do těchto zářezů západky. Zapadnou-li všechny do správné hloubky, klíčem je možné otočit a odemknout zámek.
Kdosi však přišel na to, že necháme-li všechny západky spadnout až do nejspodnější polohy, je možno ty, které mají být výš dostat principem „biliárové koule“ na jejich správnou pozici a zámek poté otevřít. Máte-li těsně za sebou řadu kulečníkových koulí, tak pokud klepnete do první, odletí až ta poslední – a to je celý princip BUMPKEYe.

 

Co je proto potřeba udělat? Vezmete obyčejný klíč a na místech, kde dopadají západky, uděláte zářezy maximální hloubky. Můžete to provést buď jemným pilníkem, nebo zámečnickým strojem, kde nastavíte pro každý zářez hloubku 9 (maximum). Proto se klíče „Bumpkey“ nazývají „999“. Zajímavé je, že ani nepotřebujete tzv. „čistý“ klíč (bez zářezů), protože vzhledem k tomu, že všechny zářezy budou maximální, stačí jakýkoliv klíč s požadovaným profilem. Perlička: jakmile si vyrobíte jeden dobrý „bumpkey“, ve kterýmkoliv zámečnictví Vám bez problémů udělají jeho kopie.

Teď už je zapotřebí pouze trošku zkrátit „límec“ klíče tak, aby při jeho zasunutí do zámku západky nedopadly na dno zářezu, ale jeho stěnu. Správným klepnutím na klíč během jeho otáčení pak západky „vystřelí“ do té správné výšky. Jak dlouho trvá takovéto odemknutí jste již viděli na videu…


Co všechno lze takto otevřít?
Organizace TOOOL uvádí, že touto metodou se dá otevřít více než 90% mechanických zámků. Je přitom jedno, zda se jedná o zámek za 100 Kč nebo 2000 Kč. Dokonce prý jsou dražší zámky vůči této metodě méně odolné, než ty lacinější. Důvodem je paradoxně to, co by mělo dělat zámek odolnějším. Například použití velmi tvrdých materiálů v zámku sice zvyšuje jeho odolnost vůči odvrtání, avšak zároveň umožňuje snadný přenos otřesů potřebných pro umístění západek. Také nehraje žádnou roli, zda jsou zářezy na klíči pouze z jedné, dvou a nebo tří stran.

Po odvysílání reportáže v televizi byla organizace TOOOL požádána o provedení testu všech zámků, které měli atest a doporučení holandské policie. Výsledek? 80% vysoce bezpečných zámků otevřeli do 3 minut a to bez poškození! Dumpingu odolali pouze zámky s otočnými kruhy, magnetické zámky a některé další.


Co je na tom nejhorší?
Vykrade-li někdo byt má majitel šanci aspoň na částečnou nebo úplnou náhradu škody – je-li pojištěn. Problémem metody dumping je to, že nezanechává žádné viditelné stopy na zámku nebo dveřích a zloděj může po svém odchodu dokonce zamknout. Takovouto škodu pojišťovna jen tak nevyplatí, protože bude tvrdit, že jste dveře nezamkli atd. Dokonce může docházet k neopodstatněnému podezírání dalších osob s klíčem od bytu. Dokonce ani policie není schopna odhadnout, kolik krádeží je spácháno touto metodou.


Proč se o tom hovoří
Uvedení reportáže v holandské televizi vyvolalo značný rozruch mezi lidmi. Dokonce se to dostalo na přetřes i do parlamentu. Mnozí se ptali, zda zveřejnění zprávy není pro zloděje návodem a nezpůsobí to nárůst krádeží. Členové Toool však zastávají názor, že metoda dumping je mezi zloději dobře známa a „pštrosí“ politika by jim jen hrála do karet. Její jednoduchost, účinnost, technická nenáročnost a fakt, že nezanechává stopy ji činí značně nebezpečnou. Proto by o ní mělo vědět co nejvíce lidí, aby mohli dostatečně zvážit zabezpečení svého majetku. Také mnozí výrobci zámkových vložek byli probuzeni ze sladkého spánku a začali s inovacemi.

Nepanikařit

Abychom pouze nešířili paniku, kontaktovali jsme renomovanou českou zámečnickou firmu, která se zabývá otevíráním jak automobilových, tak bytových zámků a požádali o jejich názor na tuto metodu. Podle nich tato metoda v České republice měla ohromný boom v roce 2003. Proti takto masovému rozšíření museli zakročit známí výrobci zámků, jinak by své podnikání mohli pověsit na hřebíček. Problém byl v tom, jak rychle vymyslet účinnou obranu proti této metodě a zároveň drahé výrobní linky nešli ze dne na den přestavět na jiný systém zámků. Většina výrobců šla jednoduchou cestou tak, aby zámky nemusela zcela přepracovat. Nejčastěji tak do zámku umístili jednu západku, která se při úderu na klíč vychýlí jiným směrem a tak nedovolí otočení zámku. Každopádně doporučují mechanické zabezpečení kombinovat s kvalitním elektronickým.