Máte rádi módu posledních měsíců v Česku, různá ovocná piva ?

Máte rádi módu posledních měsíců v Česku, různá ovocná piva ?

Pak se nyní o nich něco dozvíte.  Hit tohoto léta - ovocná piva, tzv. radlery. Staropramen Cool Grep obsahuje celkem 13 éček, z toho 5 velmi škodlivých: 

Sladidlo E952 je 40x sladší než cukr bez jakéhokoliv energetického obsahu. Vyrábí se z cyklohexylaminu, který se jinak používá na hubení hmyzu nebo proti korozi. Zvyšují účinky karcinogenů. V USA ZAKÁZÁNO!


Sladidlo E952 : Cyklamáty, Skóre škodlivosti: 6 , Látka patří do skupiny : Náhradní sladidla Zdraví škodlivá přísada

Charakteristika : Používá se jako umělé sladidlo, které je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou chuť narozdíl od sacharinu. Je vysoce stabilní při působení tepla, kyselin a zásad, rozpustný v horké vodě.

Výroba : Vyrábí se synteticky přidáním louhu sodného nebo hydroxydu vápenatého do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.

Použití : Používá se jako umělé sladidlo do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin.

Nežádoucí účinky : Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale zvyšují účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že při používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.

Doplňující informace : Přijatelná denní dávka je 0 - 11 mg/kg tělesné váhy. V USA je použití látky zakázáno, dále je látka zakázána v Norsku. V ČR je a v EU je použití povoleno.

Sladidlo E954 Sacharin Skóre škodlivosti: 5 , Látka patří do skupiny : Náhradní sladidla Zdraví škodlivá přísada

Charakteristika : Sacharin se používá jako umělé sladidlo, zanechává hořkou chuť po požití. Často se používá ve spojení s aspartamem. Sacharin je 200-700 krát sladší než běžný stolní cukr, ale nemá žádný energetický obsah.

Výroba : Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.

Použití : Sacharin se používá do nealkoholických nápoujů, potravin pro diabetiky, nírkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolnícxh sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek. Využívá se také do zubních past, ústních vod nebo pomád na rty

Nežádoucí účinky : Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u můžů, ne u žen. V USA byla látka nejprve zakázána, poté dočasně povolena než budou provedeny další studie s podmínkou, že potraviny obsahující sacharin musejí být označeny jako nebezpečné a že na testovaných zvířatech způsobili rakovinotvorné účinky. Nakonec v roce 2000 byl sacharin odstraněn ze seznamu rakovinotvorných látek. V kombinaci s některými léky může poškodit sliznice. Lidé s potížemi s močovým měchýřem, by se měli vyhýbat konzumaci sacharinu. Ve výjimečných případech může vyvolat alergické reakce.

Doplňující informace : Přípustná denní dávka je 0 - 2,5 mg/kg tělesné váhy. V USA je použití povoleno. V ČR je použití povoleno v omezeném množství do potravin se sníženým obsahem energie jako jsou ochucené nápoje, dezerty, krémy, žvýkačky, cukrovinky.

E950 - Acesulfam K Skóre škodlivosti: 4 , Látka patří do skupiny : Náhradní sladidla Zdraví škodlivá přísada

Charakteristika :Jedná se o bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je cca 200x sladší než cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Nemá žádné kalorie. Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vysokým teplotám, je rozpustné ve vodě. Může se použít i pro vaření. Písmeno K symbolizuje chemický prvek draslík. Často se smíchává s maltodextriny.

Výroba :Látka se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého, následnou krystalizací a smísením s draselným hydroxidem. Látku vyrábí společnost Hoechst AG (nyní Nutrinova), která ji také objevila.

Použití : Používá se v bonbónech, nealkoholických a alkoholických nápojích, instantních nápojích, pekařských výrobcích, jogurtech, zmrazených dezertech, žvýkačkách, želatině, konzervovaných výrobcích, pudincích, instantní kávě. Využívá se také samostatně jako stolní náhradní sladidlo v podobě tabletek. Dále v hygienických potřebách nebo farmaceutických výrobcích.

Nežádoucí účinky : Acesulfam K se nevstřebává v lidském těle, je vylučován v moči. Organizace FDA oznámila, že čtyři uskutečněné studie na zvířatech - myších, krysách a psech, neukázaly žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by se látka mohla označit za toxickou. Jiné studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem, mnozí odborníci tvrdí, že tento zvýšený výskyt je běžný. Organizace JEFCA prohlásila, že se nejedná o genotoxickou látku nebo karcinogen. Toxické účinky nebyly s jistotou prokázány, na základě řady studií se však řada vědců klaní k názoru, že je látka v malých množstvích bezpečná. Pokud se látka zahřívá, unikají z ní toxické výpary.

Doplňující informace :Přijatelná denní dávka (ADI) je 0 - 15 mg / kg tělesné hmotnosti. V ČR je používání látky ve vybraných druzích potravinových a farmaceutických výrobků povoleno. V USA je látka povolena.

E951 - Aspartam Skóre škodlivosti: 5 , Látka patří do skupiny : Náhradní sladidla Zdraví škodlivá přísada

Charakteristika : Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr. Zvýrazňuje aroma. Používá se ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání - ztrácí svou sladkost. V těle se rozkládá na 3 látky - fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Zvyšuje chuť k jídlu. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel.
Výroba : Aspartam se vyrábí synteticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové.

Použití : Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Většinou se nepoužívá v pokrmech, které je nutné zahřívat, tepelně upravovat.

Nežádoucí účinky : Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména se vznikem rakoviny mozku). Od té doby probíhají diskuze, týkající se jeho závadnosti. Americká organizace FDA (Food and Drug Administration) provedla dvouletý nezávislý výzkum a prohlásila, že nemůže podpořit tvrzení, že Aspartam zabíjí mozkové buňky nebo způsobuje jiná poškození. Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Pozor by si měli dávat lidé citliví na tuto látku - po nežádoucích účincích, které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli její příští konzumaci vyhýbat. Určitě by se měly potravinám, obsahujícím tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy (protože se Aspartam v těle rozkládá na methanol, který není vhodný). Některé studie na hlodavcích uvádějí negativní účinky na jejich nervový systém.

V roce 1984 se objevily zprávy arizonského ministerstva zdravotnictví, že se objem methylalkoholu v Aspartamu při vyšších než obvyklých teplotách zvyšuje nad přípustnou úroveň a stává se toxickým. FDA na to odpověděla, že podobné úrovně methylalkoholu se objevují přirozeně v ovocných džusech a že je tudíž riziko nepodložené.

V roce 1996 byl, v rámci studie na krysách, dokázán zvýšený výskyt rakoviny mozku.

V roce 2007 vydal časopis Critical Reviews of Toxicology (dalo by se přeložit jako "Kritické recenze v toxikoligii") přehled cca 500 studiíí, článků, zpráv za posledních 25 let. Výsledkem tohoto shrnutí bylo tvrzení, že v běžných množstvích je konzumace Aspartamu bezpečná. Není důvěryhodný důkaz o tom, že by látka způsobovala zdravotní problémy, byla karcinogenní nebo neurotoxická.

V roce 2008 proběhla další studie na univerzitě v Jižní Africe. Cílem bylo dokázání přímých i nepřímých efektů na vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování. Dokázali, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.

Je potřeba dalších studií ke stanovení pevného závěru ohledně jeho škodlivosti, množství studií nedává jasný závěr a důkazy o jeho škodlivosti jsou prozatím kontroverzní.
Doplňující informace : V ČR je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství. V USA, Kanadě i v EU je používání látky povoleno. Hodnota přijatelné denní dávka ADI je 0 - 40 mg/kg tělesné hmotnosti. V USA látka obdržela status GRAS (generally recognized as safe), tzn. že je považována za bezpečnou.

E120 je skutečná lahůdka - rozemletí broučci Dactylopius Coccus. Dodávají potravinám zdravou červenou barvu. Mohou ale způsobit kožní nádor, astma, kopřivku, sennou rýmu, u dětí hyperaktivitu...

E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny Skóre škodlivosti: 6 , Látka patří do skupiny : Barviva (E100 - E182) Může mít živočišný původ, Přísada nevhodná pro děti, Může být přičinou alergie

Charakteristika : Pod označení E120 nalezneme taktéž pojmy karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Je relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.

Použití : Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě potahovaných tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Také v textilním průmyslu, v krmivech pro zvířata či ve fotografiích. Její použití je v některých zemích zakázáno.

Výroba : Získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactyloptius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech. Košenilu je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211). Karmín je pak přečištěné barvivo vyrobené z Košenily.

Nežádoucí účinky : Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mají rakovinotvorné účinky. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována za příčinu dětské hyperaktivity. Prof. Kapadia z Howardovi Univerzity ve Washingtonu zkoumal kyselinu karmínovou a její chemopreventivní vliv na rakovinu. Výsledkem je zjištění, že kyselina karmínová je potenciálním inhibitorem kožních nádorů. Může způsobit životu nebezpečnou anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.

Celkem 5 velmi nebezpečných éček.