Máte chuť na Pangase ?

Máte chuť na Pangase?

Bohužel stává se obecně známou pravdou, že kvalita některých potravin, jež jsou nabízeny v českých supermarketech, je dlouhodobě špatná. Záhadou stejně nepochopitelnou potom je, proč takové potraviny lidé vlastně kupují? Některé z nich nám totiž mohou - častěji než si dokážeme připustit - pocuchat nejen krátkodobý metabolismus, ale poškodit i zdraví vůbec.

Znáte rybu jménem Pangas? V různých encyklopediích ji najdete pod názvem Pangasius. Tahle ryba je údajně v poslední době nejprodávanější rybou u nás. To ale není - vzhledem k původu této "pochoutky" - žádný důvod k radosti. Možná si mnozí z vás myslí, že jde o rybu mořskou, tedy rybu díky vysokému obsahu jódu zdraví prospěšnou. To ale není pravda. Pangas je sladkovodní sumcovitá ryba, pěstovaná s vietnamskou pracovitostí kdekoliv to jde, ale pouze uměle v pěstírnách na řece Mekong. Řeka Mekong je ale odpadní stokou Asie ve které se kumuluje veškerá špína Thajska, Laosu a Vietnamu (to je obecně známá věc).

Ať nám tedy nikdo neříká, že tohle prostředí není pro pěstování ryb zdraví nebezpečné. Zde pěstované ryby mohou trpět (a taky obvykle trpí) kožním parazitem, který se usazuje na jejich žábrách. Tento parazit se likviduje látkou zvanou malachovitá zeleň a už vůbec není tajemstvím, že tato látka je silně karcinogenní. Zdá se tedy, že tato asijská ryba se koupe pouze v desinfekci, aby se ve stísněném prostoru ochránila proti plísním a parazitům.

Ryba Pangas v teplé vodě rychle dorůstá do jateční velikosti. Je hodně žravá, ale čím je krmena, zůstává vietnamským tajemstvím. Pokud by jste nevěděli, kde se pěstuje, potom by asi nejvíc vadilo, že nechutná jako ryba. Je zvláštní, že to nikomu nevadí, protože ryby přece jíme proto, že chutnají jako ryby. Pangas ale takový není. Maso je sice měkké až máslo, nemá kosti, což mnozí považují za velkou výhodu, ale přiznejme si, že nemá ani žádnou specifickou rybí chuť. Možná je to způsobeno chemikáliemi, které stojí za jeho přepravou z Asie na pulty evropských obchodních řetězců.

V některých evropských zemích je prodej této ryby kvůli jejímu původu a způsobu pěstování zakázaný. V Česku pochopitelně - jak jinak - nikoliv. Pokud se na tuto rybu podíváme laboratorně zjistíme, že výsledky vyživovacích hodnot jsou nevalné. Ryba v sobě nemá bohužel vůbec nic. Pangas je prostě klasický "amaroun" bez chuti, zápachu a zdraví prospěšných látek. Napadlo Vás někdy proč se prodává pouze jak fileta? Celou rybu uvidíte na pultech málokde, takto upravená zamražená a rozporcovaná k nám cestuje přes půlku světa. Proč asi? Možná je prostředím, kde se pěstuje, tak zdevastovaná, že je lepší ji nevidět.

O její skutečné kvalitě může leccos napovědět i její cena. Není vůbec drahá. A pokud vezmete do úvahy, že v Asii, jak známo, téměř neexistují kvalitativní normy pro potravinářskou výrobu, skoro určitě bude lepší a zdraví prospěšnější např. treska tmavá či bílá, než z podivného prostředí pocházející Pangasius.

Prostě, pokud člověk neví, nic neřeší, ale co teď? Pořád máte chuť na Pangasiuse?

 

 

 

Subject: PANGASIUS - TV ARD 9.3.11 - Dopis Hanky Krato na stat.org.

Státní veterinární správa ČR, Tiskový mluvčí SVS ČR  Ing.Josef DUBEN mluvci@svscr.cz , Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Mgr. Petra Hoferková

Vážená paní mgr. Hoferková, Važený pane ing. Dubene,

po shlédnutí televizního pořadu - ARD-'Exclusiv', dne 9.3.2011/viz. příloha/, který nás pravdivě informoval o tzv. pěstování ryby Pangasius, jsem se pokusila získat další informace přímo na webových stránkách vašich organizací, t.j.

- Státní veterinární správa ČR, Tiskový mluvčí- Ing.Josef DUBEN a Státní zemědělská a potravinářská inspekce Mgr. Petra Hoferková.

Vzhledem k tomu, že na těchto stránkách není ani "jedno slovo" o rybě Pangasius, natož jakékoliv varování před nákupem a požíváním této ryby, jsem se jako normální český občan a spotřebitel, rozhodla napsat na příslušné ornanizace v ČR tento dopis.

Je to ryba tak hodně zdraví škodlivá, karcinogení, plná  fosfátů, pesticidů, antibiotik a dalších zdraví škodlivých látek, že by bylo opravdu vhodné o této situaci okamžitě informovat celou veřejnost.

Laboratorní testy v Hamburku také hned nepotvrzovaly pozitivní výsledky, ale odbornici přes chov ryb paní Catherine Zucco, z organizace pro životní prostředí WWF-'World Wide Fund For Nature' nenechala tato zpráva v klidu a s týmem spolupracovníků - panem Michaelem Höft a Christianem Jentzsch navštívila Vietnam.

Lidé by měli vědět v jakých katastrofických podmínkách je tato ryba ve Vietnamu v Mekong Deltě pěstovaná. NE v čisté řece, která je na obalu v prodejně, ale že je pěstovaná v těžko definovatelných stokách, pak se nedá ani říct pěstovaná.! Stěží zde přežívají, namačkané, vzájemně se požírající a nemocné ryby. Vše se řeší nekontrolovatelnými dávkami antibiotik, fosfátů a malachitové zeleně a dalšími chemikáliemi a hormony. O krmení těchto ryb rybí moučkou ani nemluvě.!

Šokující je její další 24 hodin trvající transport - v proutěných koších a na motocyklu  - do další firmy, kde nechají tyto ryby 3 neděle v nádržích, aby se tzv. vyčistily a nemohla být prokázána přítomnost antibiotik a dalších chemikálií. Na záběrech kamery je vidět, že min. 60% ryb již NEžije !!!

Poté jsou transportovány k dalšímu zpracování, kdy se tyto filety louhují v obrovských míchačkách /jako na maltu/.

Pak už tato tzv. ryba obsahuje pouze hodně polyfosfátů a chemické látky sloužící k navázání další vody, jako je např. kyselina citronová a jedlá soda, které zajistí i bílou barvu a vytáhnou z filety rybí chuť. Pak už tam opravdu nemůžete najít ani ty kosti, natož vůni a chuť ryby. To, že český spotřebitel kupuje drahou a závadnou vodu, už opravdu ani nikoho nezajímá.

Nechápu, jak vás tato situace jako odborníky může nechat v klidu a být snad i spokojeni s velkým množstvím receptů, které se doporučují na internetu hlavně dětem a pro zdravou výživu. Aby lidé mohli důvěřovat vaší organizaci, že máte zájem včas informovat veřejnost a pomáhat všem zdravě žít, tak by bylo od vás všech hezké získávat včas aktuální informace a hlavně pak pravdivě informovat naši veřejnost.

Děkuji za řešení tohoto problému k veřejné spokojenosti. Hana Kratochvílová, Angelovova 11, Praha 4, kratoh@seznam.cz

zdroj: časopis Víno a Styl , youtube.com, mail